RADOŠOVCE. Pred kultúrnym domom v Radošovciach bolo na fašiangovú sobotu veselo od skorých ranných hodín. Domáca zabíjačka v réžii kultúrnej komisie obecného úradu prilákala obyvateľov obce i pocestných. Tradičné zabíjačkové špeciality sa dali kúpiť už za symbolickú cenu desať centov.
„Na zabíjačku pre občanov prispela obec, aby boli všetky dobroty pre každého cenovo dostupné. V nedeľu večer sa uskutočnia kultúrne fašiangové podujatia spojené s ľudovou zábavou. V tombole máme až deväťdesiat cien. Aj touto cestou sa obci náklady čiastočne vrátia,“ hovorí Júlia Poláková, poslankyňa obecného zastupiteľstva.
Jaternice sa rýchlo sa míňali
Pečené mäso, zabíjačková kapusta, polievka a najmä jaternice sa rýchlo míňali. „Nestačíme ich robiť!“ hovorí jedna z tímu kuchárok, starostka neďalekej obce Koválovec, Valéria Kudláčová. „Všetky dediny v okolí používajú na výrobu jaterníc podobný recept. Mäso, ktoré sa nedá dobre upiecť , prerastené bôčiky, kože a podobne, sa uvarí a zomelie. Pridá sa zomletý cesnak, trochu cibule, čierne a nové korenie, majoránka a samozrejme soľ. Do zmesi sa primieša ryža. Nakoniec sa všetko zaleje vývarom z mäsa a znovu dôkladne premieša,“ prezradí.
Padli tri prasce
Predpoludním nechal starosta Radošoviec Vladimír Kočárik zabiť tretie prasa: „Podujatie prebieha nad očakávanie dobre, chceme, aby sa ušlo každému, teší nás nepredvídaný záujem. “ Medzitým sa pobral dedinou sprievod masiek. Mastnotu prítomní zapíjali tradičnou a vychýrenou radošovianskou slivovicou.
Sprievod sa za doprovodu harmonikára vybral dedinou. FOTO: AUTOR
Malá Radošovčanka. Do ľudového odevu sa obliekli viacerí účastníci fašiangovej zabíjačky. FOTO: AUTOR
Pred kultúrnym domom v Radošovciach bolo veselo od skorých ranných hodín. FOTO: AUTOR